Bioodpady w pojemniku na odpady resztkowe to brak właściwej segregacji – owoce, warzywa czy fusy po kawie powinny trafiać do brązowych pojemników. Bioodpady wrzucone do pojemnika na odpady resztkowe uniemożliwiają recykling. Urząd Miasta przypomina o obowiązku selektywnej zbiórki oraz ostrzega przed nałożeniem podwyższonej opłaty za odbiór odpadów.
Odpady organiczne powstają z resztek jedzenia lub roślin. Ulegają one naturalnemu procesowi rozkładu (biodegradacji). Takie odpady powinny trafiać do brązowego pojemnika. Bioodpady wrzucone do pojemnika na odpady resztkowe powodują ich zanieczyszczenie, uniemożliwiają sortowanie tej frakcji, bardzo podwyższa koszty utylizacji.
– Za brak właściwej segregacji może być podwyższona opłata za odbiór odpadów. W Sopocie wynosi ona dwukrotność miesięcznej opłaty. Przepis ten dotyczy mieszkańców, przedsiębiorców i restauratorów – przypomina wiceprezydent Marcin Skwierawski. – Brak segregacji to nie tylko więcej odpadów na składowiskach, ale jest to również większy koszt utylizacji, którą wszyscy będą musieli pokrywać w ramach tzw. opłaty śmieciowej – dodaje wiceprezydent.
To może trafiać do pojemnika na bioodpady/odpady kuchenne:
Bioodpady nie mogą trafiać do pozostałych frakcji w tym do odpadów zmieszanych, nie wolno wrzucać ich w plastikowych workach czy reklamówkach. Dopuszcza się wrzucanie bioodpadów luzem lub w torebkach papierowych, koniecznie niezadrukowanych. Nie wolno wlewać do tych odpadów olejów spożywczych.