Program tegorocznej Sopockiej Majówki obfituje w wydarzenia artystyczne, kulturalne i sportowe. Od 27 kwietnia do 6 maja wszyscy sopocianie i odwiedzający kurort goście będą mieli do wyboru pokazy filmowe i spektakle teatralne, koncerty, wystawy, warsztaty rodzinne, pikniki, targ kulinarny, aktywności sportowe i spacery historyczne. Inspiracją dla wybranych wydarzeń tegorocznej Sopockiej Majówki jest kultura, zwyczaje i smaki Francji.
W programie wydarzenia m.in.:
Cirque Mosaic
Wyobraźnię najmłodszych uczestników pobudzi grupa kreatywnych artystów cyrkowych, wspólnie tworzących unikatową mozaikę talentów czyli Cirque Mosaic. W programie wydarzenia nie zabraknie pokazów ekwilibrystyki i żonglerki, jazdy na monocyklu, popisów sztuki cyrkowej, muzyki na żywo oraz gier i zabaw sprawnościowych dla dzieci.
„Francuska bagietka”
Artyści, performerzy i muzycy jako spadkobiercy wolnościowych i kolorystycznych tradycji Szkoły Sopockiej pragną złożyć artystyczny, z francuska frywolny i z sopocka przekorny hołd dla Paryża i „sopocko-paryskich” powiązań kulturowych w sztuce, modzie i muzyce. W programie wydarzenia działania performatywne, muzyka na żywo, wystawa w ogrodzie Willi Bergera i mapping na placu przy fontannie Jasia Rybaka oraz na budynkach przy ul. Haffnera (róg Majkowskiego) oraz przy ul. Podjazd.
Piknik patriotyczny
3 maja, w dniu święta państwowego obchodzonego w rocznicę uchwalenia w roku 1791 Konstytucji 3 maja, Muzeum Sopotu zaprasza na piknik patriotyczny. W programie m.in. warsztaty robienia kotylionów dla dzieci, spotkanie z Pomorskim Towarzystwem Genealogicznym i wykład o kuchni z początku XX wieku połączony z degustacją i wystawa plenerowa. Wyjątkową atrakcją będzie prezentacja autobusu, który w okresie międzywojennym jeździł na trasie Sopot – Gdynia oraz pokazy samochodów z lat 20. i 30. XX wieku.
Smaki Francji
Francuzi na całym świecie słyną ze sztuki przygotowywania potraw i delektowania się ich wybornym smakiem. Znakomita kuchnia francuska odzwierciedla ich namiętny stosunek do jedzenia, a każdy region Francji ma własne specjały. Podczas Sopockiej Majówki, w pasażu przy dworcu kolejowym w Sopocie, entuzjaści kuchni francuskiej z całą pewnością znajdą coś interesującego dla siebie. Podczas kilkudniowej imprezy zaprezentują się francuskie restauracje i dystrybutorzy francuskich serów, bagietek, win i innych specjałów kraju nad Sekwaną.
Fisz Emade Tworzywo i Rebeka
Podczas Sopockiej Majówki 2018, na scenie Opery Leśnej wystąpią dwa dobrze znane na polskiej scenie muzycznej zespoły – Fisz Emade Tworzywo oraz Rebeka. Fisz Emade Tworzywo to duet, który od 2001 r. tworzą producent muzyczny i instrumentalista Piotr Waglewski oraz raper i wokalista Bartek Waglewski. Zespół ma na swoim koncie 9 płyt utrzymanych w stylistyce hiphopowej i hiphopowo-eklektycznej, którym nieobce są wpływy jazzu, downtempo czy funk. Drugim zespołem, który tego samego wieczoru pojawi się w Operze Leśnej, będzie duet Rebeka, który tworzą Iwona Skwarek i Bartosz Szczęsny. Nie zabraknie więc silnego kobiecego głosu, wyrafinowanych kompozycji muzycznych i oryginalnego brzmienia łączącego elektronikę z ambitnym popem.
Szczegółowy program dostępny poniżej oraz na stronie Bałtyckiej Agencji Artystycznej BART