Decyzją sądu sopocianie pozbawieni kortów tenisowych. Oświadczenie prezydenta Sopotu

Kort tenisowy, niebieskie trybuny, w tle dużo drzew.
Fot. Fotobank.pl/UMS

Sąd Najwyższy na posiedzeniu niejawnym, które odbyło się 15 grudnia 2021 r. wydał orzeczenie utrzymujące w mocy decyzję sądu II instancji, o możliwości wpisania Sopockiego Klubu Tenisowego (SKT) w upadłości z siedzibą w Pruszkowie do ksiąg wieczystych jako jedynego użytkownika wieczystego sopockich kortów. Decyzja sądu jest ostateczna i nie przysługuje od niej odwołanie.

Oświadczenie prezydenta Sopotu:

Decyzja Sądu Najwyższego podjęta 15 grudnia br. jest dla mieszkańców Sopotu bardzo bolesna. Przez wiele lat Miasto Sopot podejmowało wysiłki zmierzające do tego by nie dopuścić do zawłaszczenia sopockich kortów i przejęcia ich przez zarząd SKT w upadłości. Zawsze staliśmy na stanowisku, że sopockie korty tenisowe powinny być własnością mieszkańców i terenem służącym sopocianom jako obiekt sportowy i rekreacyjny. Wszelkie działania miasta, podejmowane w zgodzie z przepisami prawa i na mocy decyzji sądowych, do tego zmierzały.

Działania zarządu Sopockiego Klubu Tenisowego w upadłości od kilku lat nacechowane były  chęcią przejęcia tych terenów i wzbogacenia się, o czym świadczą podejmowane próby, m.in. sprzedaży terenu deweloperowi na poczet długów czy wybudowania na kortach aparthotelu. Działania te prowadzone były przez członków Zarządu SKT, ludzi których obciążają prawomocne wyroki za przywłaszczenie mienia klubowego. Wymowne było również przeniesienie siedziby Sopockiego Klubu Tenisowego w upadłości do Siedlec, a później Pruszkowa, co nastąpiło po wszczęciu przeze mnie postępowania nadzorczego dotyczącego działań ówczesnego Zarządu SKT. Intencje zarządu SKT w upadłości objawiły się w całej pełni w czerwcu 2018 roku, kiedy to zidentyfikowani i niezidentyfikowani sprawcy dokonali siłowego i bezprawnego zajęcia kortów tenisowych, budynków klubowych i hali tenisowej i okupowali je przez kilkanaście dni, aż do interwencji podjętej przez Policję.

Nie tracę nadziei i będę walczył do końca o to, by sopockie korty tenisowe wróciły do mieszkańców Sopotu.

Jacek Karnowski
                                                                                                            Prezydent Miasta Sopotu

Ochrona danych osobowych

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. informuję, iż Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gmina Miasta Sopotu z siedzibą przy ul. Tadeusza Kościuszki 25/27, 81-704 Sopot, reprezentowana przez: Prezydenta Miasta Sopotu.